5 voordelen van fleet management software voor uw wagenparkbeheer

Date:

Een wagenparkbeheerder heeft te maken met verschillende uitdagingen. Nog niet zo heel lang geleden lag de rol en focus op het managen van voertuigen. Met de maatschappelijke veranderingen in behoeften zien we een verschuiving van managen van voertuigen naar het managen van mensen. Dit vereist een totaal andere aanpak. Ook de operationele kosten en het kunnen voldoen aan alle wetgevingen wordt met de dag uitdagender.

Fleet management software speelt een belangrijke rol binnen wagenparkbeheer en maakt onderdeel uit van personeelsorganisatie en bedrijfsstrategie. De software biedt verschillende voordelen voor wagenparkbeheerders. Zo kunt u processen gemakkelijk en snel controleren om efficiënt en veilig rijden digitaal te promoten. Dit verlaagt de bedrijfskosten en risico’s in het verkeer. Daarnaast ondersteunt het bij het naleven van de wet- en regelgevingen.

Voor we dieper ingaan op de 5 voordelen van fleet management software, lichten we nader toe wat fleet management software inhoudt.

Wat is fleet management software?

Fleet management software is gericht op wagenparkbeheer bij transport, bouw & zwaar materieel, dienstverlening, distributie overheid & gemeenten, service en bij touringcars en bussen. Fleet management software automatiseert dit beheer. Daarnaast stelt het wagenparkbeheerders in staat om de productiviteit van het logistiek proces te verhogen en de kosten te verminderen.

Het is een uitdaging als wagenparkbeheerder om bedrijfsvoertuigen te beheren wanneer u hier niet constant zicht op heeft. Een trackingsysteem maakt dit mogelijk. Fleet management software (of wagenparkbeheer software) is een stukje software waarmee een wagenparkbeheerder een reeks specifieke taken kan uitvoeren bij het beheer en onderhouden van bedrijfsvoertuigen. Met de software kunt u informatie verzamelen, opslaan, verwerken, bewaken, rapporteren en exporteren.

De informatie verkrijgt u door middel van live voertuig-tracking. U heeft live inzicht in de locatie, gereden route en de onderhoudsstatus van een bedrijfsvoertuig.

Voordelen van fleet management software

1. Gevaarlijk rijgedrag verminderen

Niks is zo belangrijk als de veiligheid van de bestuurder. Het veiligheidsprobleem zit vaak in het snel rijden, hard optrekken, abrupt remmen en te hard de bocht nemen. Fleet management software genereert in near-real-time waarschuwingen en meldingen over gevaarlijk rijgedrag. Dit maakt het makkelijk voor wagenparkbeheerders om bestuurders te volgen en hun rijgedrag te monitoren. Vervolgens kunt u in samenspraak bekijken hoe het rijgedrag verbeterd kan worden.

2. Efficiëntie verhogen en kosten besparen

Misschien wel het grootste voordeel van fleet management software. De software biedt verschillende gedetailleerde en op maat gemaakte rapportages en dashboards. Voor wagenparkbeheerders betekent dit handvatten om data in bruikbare informatie om te zetten. De informatie kan vervolgens gedeeld worden met het team. Feedback is belangrijk. Wanneer bestuurders niet op de hoogte zijn van hun rijgedrag of achterstallig onderhoud, dan is de kans klein dat ze hier iets aan gaan doen. U geeft ze de kans om te begrijpen wat de situatie is en hoe ze dit kunnen verbeteren.

Met fleet management software heeft u op ieder moment zicht op de kilometerregistratie. Krijgt u onverwacht bezoek van de Belastingdienst? Dan kunt u direct een correcte kilometerregistratie doorgeven. Zo zorgt automatische ritregistratie niet alleen dat u minder tijd hoeft te besteden aan het bijhouden van uw administratie, het vermindert de kans op fiscale boetes.

3. Near-realtime updates en inzichten

Iedere bestuurder heeft zijn eigen rijstijl. Aan u, als wagenparkbeheerder, de complexe taak om te zorgen dat de bestuurders kiezen voor de juiste route en veilig op bestemming aankomen. Met fleet management software bent u in staat om de bestuurders in near-real-time te volgen. Dit heeft verschillende voordelen. Met behulp van een duidelijk overzicht van waar de voertuigen zich bevinden, wat de status van de opdracht en de geschatte aankomsttijd is volgt u niet alleen de voertuigen, u kunt ze indien nodig omleiden. U werkt efficiënter terwijl tegelijkertijd de klantenservice verbetert. 

4. Verbeterd voertuigonderhoud

Onderhoudskosten en levensduur van bedrijfsvoertuigen kunnen aardig in de papieren lopen. Als wagenparkbeheerder wilt u meer grip en zicht op de kosten en onderhoud wat op de planning staat. Met behulp van fleet management software ontwikkelt u een preventief onderhoudsschema.

Het preventief onderhoudsschema put informatie uit kilometerregistratie, aantal gedraaide motoruren en het brandstofverbruik. Ook stelt de software u in staat om het aantal storingen, startpogingen, wegsleep acties en spoedherstellingen in te zien. Dit geeft een concreet beeld van probleemgebieden en patronen van bestuurders. Daarnaast wordt inzichtelijk welk proces efficiënter kan.

Met een preventief onderhoudsplan voorkomt u achterstallig onderhoud waardoor u uitval of vertraging voorkomt. Daarnaast scheelt het ook in de kosten.

5. Geautomatiseerde naleving van de wet- en regelgevingen

Fleet management software maakt het eenvoudig om lokale wetten en regelgevingen na te leven. Neem bijvoorbeeld de wettelijk toegestane rijtijden. Met de software traceert u de gewerkte uren per bestuurder. Zo zorgt u dat bestuurders niet langer werken dan wettelijk is toegestaan. Naast de gewerkte uren documenteert fleet management software de rusttijd, overige werkzaamheden en de beschikbaarheid. Niet alleen helpt het boetes te voorkomen, het draagt bij aan de veiligheid van de bestuurders.

Artikel delen:

Populair

Meer zoals deze?
Gerelateerd

Waar let je op als je online auto onderdelen besteld?

Het online bestellen van auto onderdelen biedt veel gemak...

De beste bussen voor pakketbezorgers

Op zoek naar een passende bedrijfswagen als pakketbezorger? Dat...

De opkomst van beton ciré in interieurontwerp

Beton ciré is snel uitgegroeid tot een van de...