Het hoe en waarom van de kilometerregistratie

Date:

Rijd je in een auto van de zaak, of een leaseauto die je al dan niet ook privé gebruikt? Dan is er een grote kans dat je al eens te maken hebt gehad met het bijhouden van een kilometerregistratie. Wat is hier eigenlijk de reden van, waarom wordt er van je gevraagd om al je ritjes te registreren? Is het verplicht, en moet het echt zoveel werk kosten als het nu doet?

Verplicht voor de Belastingdienst

Het bijhouden van je gereden kilometers via een rittenregistratie, is in ieder geval verplicht als je besluit als werknemer een leaseauto die je werkgever je aanbiedt alleen zakelijk te gebruiken. Gebruik je een leaseauto ook voor privédoeleinden, wat bij veel mensen het geval is, dan brengt de Belastingdienst een bijtelling in rekening. Je kunt de auto op dat moment namelijk zien als een onderdeel van je salaris, als een beloning voor het werk wat je doet, en niet per se meer alleen als iets dat je nodig hebt om je werk te kunnen doen. En dat betekent dat je er ook belasting over zal moeten betalen, in dit geval dus in de vorm van de bijtelling.

Besluit je de auto alleen zakelijk te gebruiken, dan betaal je de bijtelling niet. De auto is dan tenslotte geen onderdeel van je salaris, maar een manier om voor je werk van A naar B te komen, en vaak een alternatief voor de reiskostenvergoeding. De bewijslast hiervoor ligt echter wel bij jouzelf. Je zal bij de Belastingdienst aan moeten kunnen tonen dat je er echt niet privé in rijdt. En dat betekent dus dat je ieder geregen ritje vast zal moeten leggen, volgens de eisen die de Belastingdienst aan je administratie stelt. Doe je dat niet, dan wordt er automatisch vanuit gegaan dat je de auto ook privé gebruikt, en zit je aan de bijtelling vast. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Op deze manier heb je er geen omkijken naar

Alles leuk en aardig, maar het aantonen dat je je auto alleen zakelijk gebruikt levert je op deze manier wel enorm veel extra werk op. Zoveel dat het bijna niet meer aantrekkelijk is om van deze regeling gebruik te maken, mensen heel wat mensen. Voor hen is er goed nieuws: de registratie kan namelijk ook een heel stuk makkelijker plaatsvinden. Het hoeft niet meer met de hand, je hoeft niet meer alles ritje voor ritje te administreren. Nee, je kan gewoon een GPS-systeem het werk laten doen. Met GPS kan precies worden bijgehouden waar je bent, en dus ook welke routes je aflegt. Het systeem registreert dit, en zet het ook meteen om in een keurige administratie. Zo heb je er nauwelijks meer omkijken naar, en dat is goed nieuws voor iedereen die met deze regeling te maken krijgt.

 

 

Artikel delen:

Populair

Meer zoals deze?
Gerelateerd

Opel lease bedrijfswagens

Je hebt het geprobeerd: zelf repareren, een bevriende automonteur...

Een extra autosleutel is altijd een goed idee

Heb je een tweedehands auto gekocht en zit daar...

Een autoverzekering hoeft niet duur te zijn

In Nederland ben je verplicht om je auto minimaal...

Een stappenplan voor het kopen van je eerste auto

Je gaat je eerst auto kopen. Hoe ga je...