Ben jij op zoek naar een nieuwe baan maar wil je deze keer verder kijken dan je huidige beroep? Of wil je starten aan een nieuwe opleiding maar weet je nog niet goed wat bij jou past? Dan is het goed om je te verdiepen in verschillende soorten beroepen. Daarom wordt in deze blog een beroep toegelicht dat al heel lang bestaat maar niet minder belangrijk is, namelijk: stratenmaker. Stratenmakers zie je over heel de wereld, werken aan grote en kleine projecten om iedereen veilig gebruik te kunnen laten maken van een bepaalde weg. Eigenlijk zijn ze daarom hartstikke belangrijk voor het wegverkeer in Nederland. In deze blog lees je meer over dit beroep.
Dit doet een stratenmaker
De titel van het beroep geeft het natuurlijk al aan, maar een stratenmaker houdt zich bezig met de plaatsing van bestrating. Zij leggen dus straten, stoepen, pleinen, maar ook tuinen aan. Dit doen zij met de hand, handmatige plaatsing, maar soms ook met behulp van een machine, de machinale bestrating. Stratenmakers werken met verschillende soorten bestrating, oftewel materialen, zoals klinkers, tegels, keien en natuursteen. Door de machinale bestrating zal een stratenmaker ook regelmatig te vinden zijn op bouwmachines. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een oplegger met kraan om alle materialen te kunnen vervoeren, maar ook graafmachines om het gebied waar de straat moet komen te liggen te graven, af te vlakken of juist te verhogen. Machines om daadwerkelijk te bestraten zijn erg kostbaar en worden nog niet veel in de praktijk gebruikt.
Hiermee werkt een stratenmaker
We hebben al even benoemd dat een stratenmaker met verschillende soorten bestrating werkt. Ook werkt hij natuurlijk met een aantal gereedschappen voor de uitvoering van zijn werk. Een hamer, moker, draad en draadpinnen, meetband, krijt, een waterpas en een stenenknipper zal je als stratenmaker vaak in je handen hebben. Je gebruikt de gereedschappen met speciale handschoenen, ook draag je schoenen met stalen neuzen. Vaak beschermt een paar knielappen de knieën tegen beschadigingen, wel zo prettig.
Zo word je stratenmaker
Stratenmaker wordt je niet zomaar, je moet daarvoor wel een opleiding volgen. Er zijn twee verschillende mbo-opleidingen, namelijk straatmaker op niveau drie en opperman bestrating op niveau twee. Beide opleidingen duren twee jaar en bestaan uit zowel theorie als een groot deel praktijk via een stage. Je kunt er ook voor kiezen om vier dagen per week te werken en een dag naar school te gaan, hiermee verdien je direct inkomen en doe je tegelijkertijd alvast ervaring op. Werk je liever niet voor een baas, dan kun je na de opleiding ervoor kiezen om als zzp’er aan de slag te gaan.