Een van de meest vervelende dingen die je kan overkomen is wel het meemaken van een ongeluk. Een ervaring als dat kan zowel fysiek als mentaal als traumatisch ervaren worden. Het is verstandig om hulp in te schakelen als je zoiets naars meemaakt. Als je goed wil herstellen, is het belangrijk om te zorgen dat je mentaal op een gezonde manier verwerkt wat er gebeurd is, dat je fysieke begeleiding krijgt, en dat je je niet zelf hoeft te bekommeren om dingen als schadevergoedingen.
Mentale hulp
Wat belangrijk is bij traumaverwerking, is praten over wat je hebt meegemaakt. En voor een enkeling zal het voldoende zijn om tegen iemand in zijn of haar directe omgeving te praten, maar voor veel mensen is dat niet genoeg. Een psycholoog kan je op een professionele manier helpen, terwijl je vrienden en familie alleen een luisterend oor kunnen bieden. Als je denkt dat je eraan toe bent om met een psycholoog te praten, schroom dan niet om daar een afspraak voor te maken. Zeker bij heftige klachten, zoals flashbacks, nachtmerries of angstklachten en paniekaanvallen.
Fysieke hulp
Als je een klap hebt gehad, kan het zo zijn dan je gewond bent, of moet herstellen of revalideren. Bezoek altijd eerst een arts zodat die kan checken of je in orde bent, ook als je zelf denkt dat het wel goed zit. Eventueel kan je dan medicijnen krijgen of word je naar het ziekenhuis gestuurd. Maar ook na acute zorg kan je nog nazorg nodig hebben. Een fysiotherapeut of revalidatiearts kan je daarbij helpen. Bij auto-ongelukken komen soms langdurige nekklachten of rugklachten kijken. Het is belangrijk om daar naar te laten kijken.
Legale hulp
Iets waar je helemaal niet over na wil hoeven denken omdat je je wil focussen op je eigen herstel, is het geld en het papierwerk. Gelukkig kan je daar (haast) kosteloos legale hulp bij krijgen. Als je bijvoorbeeld een whiplash hebt, wil je misschien een advocaat inschakelen die gespecialiseerd is in letselschade. Neem je bijvoorbeeld een letselschade advocaat Ermelo, dan is dat voor jou helemaal gratis, mits jij niet de veroorzaker van het ongeluk in kwestie bent geweest. Zij regelen het financiële gedeelte, zodat jij je op je herstel kan focussen.
Een ongeluk is een heftige ervaring. Het is oké om er ook zo mee om te gaan. Schakel altijd hulp in als je het gevoel hebt dat je dat nodig hebt, ook als je twijfelt.